Categorie: Evenementen, Workshops

Hoe doe je dat: DUURZAAM SHOPPEN?

Delen mag op: Facebook Twitter LinkedIn

Op 03/10 gaf de enthousiaste Bie Noé van B.Right  een leuke en inspirerende workshop in ‘t Veldt over DUURZAME MODE.  Ze vertelde over SLOW FASHION als tegenhanger van FAST FASHION en gaf ons heel wat info mee over biotextiel, welke merken dan wel goed bezig zijn en waar we terecht kunnen als we op zoek gaan naar duurzame kleding.

Waarom duurzaam shoppen?

Duurzaam leven speelt steeds meer een belangrijke rol.  Niemand wil onze aarde verder blijven belasten zoals we in het verleden deden, daar ben ik zeker van.  We willen allemaal dat onze kinderen en kleinkinderen ook nog kunnen genieten van al het moois dat de aarde ons te bieden heeft.  Right?  Enne … jij wil ook dat de makers van jouw t-shirt of trui een goed bestaan en een toekomst hebben voor hun kinderen, toch?

Maar hoe??

Alleen weet je niet altijd hoe je dat dan moet doen.  En dat is normaal!  Zie jij door de bomen het bos nog?  Ik niet altijd hoor! Welke kleine maar zeer zinvolle dingen kan je doen in je eigen leven om een bijdrage te leveren? Het zijn immers de ‘kleine’ acties van mensen zoals jij en ik die mee het verschil betekenen.  Als 7 miljard mensen één keer per week de fiets nemen in plaats van de auto…  Follow me?

Dus… nood aan enkele tips??

Here we go:

 1. Verander je mindset: less is more!  Koop minder of consuminder.  Stel jezelf vragen als:
  • Heb ik dit echt nodig?
  • Staat het me echt heel goed?
  • Word ik er blij van?
  • Combineert het gemakkelijk met andere dingen die ik al in mijn kleerkast heb hangen?
 2. Ruim je kleerkast op!  Overzicht in je kleerkast helpt je om de juiste kleren te kopen die passen bij de rest van je garderobe, én het brengt rust in je hoofd en je dag, geloof me.
  • Geef wat je meer dan een jaar niet gedragen hebt óf waar je niet blij van wordt weg aan een goed doel of de Kringwinkel
  • Ruil je miskopen of verkoop ze als ze nog (bijna) niet gedragen zijn
  • Hang je kleding per categorie (broeken, rokken, blouses, jasjes, …)
  • Te moeilijk?  Ga te rade bij een vriendin/vriend die hier een krak in is!
  • Of schakel de hulp van een Professional Organizer in.  Die ondersteunt je bij je opruimproces en kan van onschatbare waarde zijn!
 3. Laat een stijl- en kleuranalyse uitvoeren of volg een stijlworkshop! Als je weet wat jou flatteert, koop je de juiste dingen en zorg je voor een berg minder afval en beperk je de belasting op het milieu.
 4. Ga voor kwalitatief gemaakte kleding!
 5. Kijk wat JIJ kan doen om duurzamer en eerlijker te kopen.  Ga niet all the way maar ga alvast voor de kleine stapjes.  Ga eens op zoek naar ‘sustainable’ fashion brands zoals Armed Angels, People Tree… en kijk of je een eerlijk en/of duurzaam alternatief kan vinden voor die jas of broek die je zoekt.

Wil je meer tips over duurzame mode?

Dan kan je zeker terecht bij Bie van B.Right ! Er zit ook nog heel wat in de pijplijn rond dit onderwerp voor het voorjaar van 2019 dus volg ons op Facebook en natuurlijk via onze nieuwsbrief!