Categorie: Evenementen, Feesten

Hoe doe je dat: DUURZAAM FEESTEN?

Delen mag op: Facebook Twitter LinkedIn

Feesten in het algemeen draait rond samenzijn met de mensen die je graag ziet en die veel voor je betekenen.  Dat op zich is al duurzaam, gezellig, warm en echt, de waarden die we hoog in het vaandel dragen hier in ‘t Veldt.  We vroegen ons echter af hoe we daar nog een schepje duurzaamheid bij kunnen doen.  Dus wij gingen op zoek naar manieren om echt duurzaam te feesten, en deze 5 tips vormen voor mij de kern.

 

TIP 1: Keep it simple

Eerste en eeuwige basisregel: hou het eenvoudig!  Zoals ik hierboven al schreef, draait een feestje ALTIJD om het samenzijn, de kleine momenten, de herinneringen.  Bovendien schept ‘minder’ altijd ruimte voor ‘meer’.  Know what we mean?  Het geeft je trouwens ook meer rust in je hoofd, want zoals we al schreven in onze blog over hoe je een feestje organiseert, vergt het veel minder voorbereiding.

TIP 2: Give joy and happiness

  • Denk eerst eens na of je cadeautjes altijd spullen moeten zijn.  Waarom eens geen Buitengewone Beleving cadeau doen?  Samen iets leuks doen, iets lekkers gaan eten, babysitten op de kinderen zodat de gelukkige even wat me-time heeft, of … een cadeaubon van ‘t Veldt voor een volgend feestje of leuke activiteit.
  • Als je toch graag iets tastbaarders geeft, geef dan faire, groene en/of lokale cadeautjes.  Enkele ideetjes zijn Oxfam, Natuurpunt of Belgunique.  Maar er zijn natuurlijk tal van mogelijkheden in je eigen gemeente of omgeving. Support your locals!

TIP 3: The only way is up’cycling’

  • Hergebruik onbeschadigd cadeaupapier van eerdere feesten, of koop gerecycleerd inpakpapier. Heb je nog bakpapier, een oud stripboek, posters, tijdschriften, kalenders, landkaarten, zijdepapier uit schoendozen of een stukje behang over? Pak je cadeau daar dan mee in.
  • Gebruik kartonnen doosjes, bokalen of papieren zakken die je doorheen het jaar verzameld hebt. Neem een mooie zakdoek, handdoek, tafellaken om je cadeau in te verpakken. Check onze Pinterest-pagina voor wat inspiratie.

TIP 4: Eat and drink fair, green & locally

  • Koop rechtstreeks bij de boer via ‘Recht van bij de boer’ .  Je kan je producten bestellen op één website en ze afhalen op een afhaalpunt bij jou in de buurt.  Zo maak je de keten een heel stuk korter en de handel een pak eerlijker.
  • Zoek een traiteur of een kok die werkt met eerlijke en duurzame ingrediënten.  Voor de eindejaarsfeesten kan je terecht bij Christels Keuken.  Pure, verse en lekkere keuken gegarandeerd!
  • Kies voor biowijn en bio streekbieren.  De Gageleer bijvoorbeeld is een lekker bier, gemaakt van de gagelstruik in het natuurdomein De Liereman in Oud-Turnhout.  Trouwens, daar kan je al een hele tijd van genieten in ‘t Veldt.
  • Drink eerlijke koffie!  Fairtrade koffie smaakt eens zo lekker, want je weet dat je er de eerlijke handel mee steunt.

TIP 5: Make your outfit sustainable

 

Zoals ik in het begin van mijn blog al schreef, is het gewoon al heel duurzaam om samen te zijn, gezellig samen te eten en te lachen.  Meer moet het eigenlijk niet zijn.  Of toch wel?  Als je dat samenzijn nog kan ‘pimpen’ door te kiezen voor enkele duurzame alternatieven zoals hierboven, geeft het je feest wel een extra glans.  Al zijn het kleine puntjes van aandacht, dan nog gaat je feestje extra ‘shinen’, echt waar.  We willen immers allemaal dat anderen het goed hebben en dat onze aarde er ook nog zal zijn voor onze kleinkinderen.  Toch?

 

Wil je op de hoogte blijven van wat er in ‘t Veldt allemaal gebeurt en van onze blogposts?  Vul dan hieronder je e-mailadres in en ontvang onze tweewekelijkse nieuwsbrief.  Met telkens slechts de interessantste items.